Hani bir atasözü vardır “Horozu çok olan köyün Sabahı geç olur” diye. Bizim ülkenin de horozu çok maşallah hep geç uyanıyoruz yine de hayırlısı…
Ne yazık ki Afganistan’da siyaset ve demokrasi ırka ve etnik kökene dayalı bir anlayış çerçevesinde yürümektedir. Bunu geçtiğimiz günlerde açıklanan “Ulusal Birlik Hükumetinin” kabinesinde de açıkça görmek mümkündür. Burada bunun sebebini tartışacak değilim çünkü çok sayıda sebep gösterilebilir; ancak şunu da soğrulamadan geçmek istemiyorum. Acaba liderlerin arkasına saklandığı bu ırkçılık anlayışı, ülkede gerçekten de var mıdır; yoksa birileri kendi çıkarlarına masum milleti alet mi etmektedir. Bana göre sonuncusu daha mantıklı gibi…
Malum Dun itibarıyla “Ulusal Birlik Hükumetinin” 25 bakanlıktan oluşan kabine listesi kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre dokuz bakanlıkla Peştunlar %36 gibi bir oranla kabinede birinci sırada gelmekteler. Söz konusu bakanlıklara atanması için 7 isim Cumhurbaşkanı Gani tarafından belirlenirken iki isim de İcraiyye Başkanı Dr. Abdullah Abdullah tarafından belirlenmiştir. Bu bakanlıklar sırasıyla şöyle:
Savunma Bakanlığı:
Maliye Bakanlığı:
Şehircilik Bakanlığı:
Uyuşturucuyla Mücadele Bakanlığı:
Yüksek Öğrenim Bakanlığı:
Sehedat ve Kabail Bakanlığı:
İç işler Bakanlığı:
İnkişâf-ı Dihât Bakanlığı.
Tacikler ise yedi Bakanlıkla kabinenin %28 ini oluşturmuş durumdalar. Bu bakanlıklar şöyle:
Ziraat Bakanlığı:
Dış İşler Bakanlığı:
Eğitim Bakanlığı:
Enerji ve Su Bakanlığı:
Adlıya Bakanlığı:
Sağlık Bakanlığı:
Kadın işleri Bakanlığı
Hazara ve şîilerde beş bakanlıkla kabinenin %20 sini kapmış durumdalar. Bunla şöyle:
Fevâid-i Amme Bakanlığı
Sosyal İşleri Bakanlığı
Haberleşme Bakanlığı
Ticaret Bakanlığı
Muhacirler Bakanlığı
Özbekler de üç bakanlıkla kabinenin %12 sini oluşturmuş durumdalar.
Ulaştırma Bakanlığı
Kültür ve İtlaat Bakanlığı
İktisat Bakanlığı
Türkmenler de tek bakanlıkla kabinenin %4 ünü oluşturmuş durumdalar.
Hac ve Evkâf Bakanlığı.
Gördüğünüz gibi durum bundan ibaret. Tabi bu kesin bir liste değil henüz. Daha meclisten güvenoyun alınması lazım o yüzden değişiklik olabilir. Diğer önemli bir noktada şu: söz konusu bakanlıklara düşünülen isimler ayni milliyetten olsalar bile siyasi görüş olarak birbirine rakip partilere mensupturlar. Bu, bende, ülkede ırkçılık siyasete alet ediliyor hissini uyandırdı…
Araştırmacı Yazar Dr. Muhammad Qasim İBADİ